dimarts, 10 de febrer del 2009

PRIMERA CONCENTRACIÓ PER LA VERITAT, LA JUSTÍCIA I LA REPARACIÓ


Ahir davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ens vam concentrar un seguit d’associacions memorialistes per a demanar Veritat, Justícia i Reparació per a totes les víctimes de la dictadura feixista. I es va exigir l’anul·lació de tots els judicis del franquisme i del procés al President Companys, un judici a tot un poble.

A les associacions convocants es van afegir altres més, que formen part de la Mesa de Catalunya, plataforma promotora de les properes reivindicacions que es faran a Barcelona per a continuar reclamant Justícia.

Les entitats concentrades a aquest acte valorem molt positivament aquesta primera reivindicació al carrer, acte de visibilitat i protesta contra una Llei de la Memòria totalment insuficient, que hores d’ara només és defensada pel PSOE. Contra un sistema judicial que ens tanca sistemàticament totes les portes i sobretot per una fiscalia que està a les ordres del mateix govern que no permet que la Justícia arribi a les víctimes més enllà de reparacions morals, que no ens calen.

A altres països, com molt bé va assenyalar l’advocat Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, s’ha fet justícia anul·lant els judicis duts a terme pel feixisme. L’últim cas ha estat el de Suïssa que ha anul·lat els judicis als Brigadistes Internacionals suissos que van lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil. Si es vol es pot. Si Moratinos pot prometre a Livni que canviarà la llei per no jutjar als responsables de crims contra la humanitat a Gaza, el govern té a les seves mans fer una llei que anul·li tots els judicis del franquisme, només cal dignitat, valentia, sentit democràtic i de defensa dels drets humans.

A aquesta concentració es van poder escoltar moltes històries, es van poder veure molts rostres anònims de condemnats, assassinats, morts a les presons de malaltia o fam, homes i dones, que simbolitzen el capítol de la dignitat, de la lluita contra el feixisme i de la solidaritat, de la nostra història més recent. Què farem per ells? Lluitarem. Ho farem fins que arribi la Justícia, perquè el seu triomf, el nostre triomf, serà la primera pedra per a la construcció real de la democràcia.

La propera convocatòria serà al mes de març, data a concretar, conjuntament amb les que es faran a la resta de l’Estat, promogudes pel Foro por la Memoria. A aquest acte esperem a tothom, no només a les entitats memorialistes, als familiars de les víctimes, als republicans, als antifeixistes, sinó també a tots aquells ciutadans que creguin en la defensa dels drets humans i en la necessitat d’enfortir la democràcia a aquest estat.







dilluns, 9 de febrer de 2009 - 19:48


Diverses associacions es concentren davant del Palau de Justícia per demanar l'anul·lació del judici de Lluís Companys.



Barcelona (ACN).- Diverses associacions memorialistes s'han concentrat aquest dilluns al vespre davant el Palau de Justícia per demanar l'anul·lació del judici del president màrtir de la Generalitat, Lluís Companys, i de tots els judicis del franquisme. Creuen que no n'hi ha prou amb la reparació i reconeixement de la figura de Lluís Companys, que va aprovar el Ministeri de Justícia aquest gener. Per això, demanen a la Generalitat, i més concretament al seu president José Montilla, que faci força per aconseguir l'anul·lació d'aquests judicis, encara que això comporti fer una modificació en la legislació. Els manifestants portaven fotografies de familiars afusellats o empresonats durant el franquisme.